I funkisvillan i Haugesund bor Haakon Laastad, som är tredje generationen i familjeföretaget Laastad & Co. och hjärnan bakom Laastad Classics, där design och originalitet är avgörande när man handplockar bilar till den exklusiva kollektionen.

Här finns bilar med stark design från bland annat Bertone och Pininfarina, som berättar om olika tidsepoker. Och som ofta har direkta referenser till klassiska filmer och serier som James Bond, Tillbaka till framtiden och Miami Vice.

Haakon Laastad på väg till jobbet i sin Range Rover
En man och hans klassiska bil
Laastad Classics

Samma kriterier återkommer när det gäller inredningen i den arkitektritade funkisvillan, som ritades åt Haakons mormor och morfar av arkitekt Thorvald Solheim år 1956. Att gå genom den ursprungliga teakdörren är som att kliva in i en av de tidiga James Bond-filmerna som Casino Royale eller Diamonds are forever.

Teakpanelerna på väggarna i hallen och garderobsnischen utgör en originell bakgrund för en maskulin inredning med fokus på skandinaviska designklassiker i teak, valnöt och rosenträ tillsammans med färger inspirerade av 60- och 70-talet.

Teak på väggarna i entréhallen och garderobsnisch bildar en originell bakgrund för en maskulin inredning med fokus på skandinaviska designklassiker i teak, valnöt och rosenträ
Haakon Laastad
Från entrén leder den ursprungliga trappan från 1956 ner till husets privata del med sovrum och badrum

Klassisk uppgradering

När Haakon tog över huset 2011 präglades det tydligt av renoveringar från 70-talet och senare. För att skapa ett flöde av stora, öppna ytor gjorde Haakon en grundlig renovering och uppdatering av huset med respekt för den ursprungliga byggnadsstilen. Många av de ursprungliga detaljerna har bevarats, men planlösningen har vänts upp och ner och ett antal små rum har lagts ihop. Efter renoveringen är hemmet funktionellt och fortfarande originellt, med en återskapad 60-talskänsla, och Haakon älskar det genomgående ljuset och att han från ytterdörren kan se hela vägen genom huset.

Från matbordet, designat av Hans J. Wegner, har Haakon utsikt över havet på ena sidan och uno forms klassiska köksdesign, designad av Arne Munch 1968, på den andra sidan.

”Arne Munchs köksidéer var lika enkla som geniala. Jag har alltid gillat att vila ögonen på sådant som är tidlöst. Tidlös design är en investering och en klassiker kommer aldrig att bli omodern”, säger Haakon Laastad.

Snickarköket i valnöt är maskulint inrett i ren Mad Men-stil med en kryddkarusell i teak från 1960-talet som blickfång på väggen. Kryddkarusellen designades av danska Digsmed Design, och Haakon fick syn på den i ett avsnitt av den amerikanska TV-serien.

Utsikt från vardagsrummet till matsalen med Hans J. Wegner bord och Eames stolar
Haakon Laastad har alltid gillat att vila ögonen på det tidlösa. Tidlös design är en investering och en klassiker kommer aldrig att gå ur mode
Från matbordet designat av Hans J. Wegner har Haakon utsikt över uno forms klassiska köksdesign, designad av Arne Munch 1968
”Tidlös design är en investering och en klassiker kommer aldrig att bli omodern”
Haakon Laastad
På väggen i matsalen hänger en oljemålning från 1973 målad av den norske målaren Erling Hodne, tillsammans med verk av nyare norska konstnärer och ett enda loppfynd. En opretentiös mix som klär skänken i rosenträ designad av den norske möbeldesignern Fredrik A. Kayser.

Maximalism

I hela hemmet skapar designklassiker en exklusiv och tidlös touch. Arne Jacobsen, Poul Kjærholm och Louis Poulsen hör till favoritformgivarna, och klassikerna blandas med saker som stått i huset sedan morföräldrarnas tid samt enstaka, handplockade saker från loppisar.

På bibliotekets mintgröna vägg hänger de ursprungliga arkitektritningarna av huset inramade – sida vid sida med svartvita porträtt av morföräldrarna och flankerade av Poul Kjærholms soffbord PK61.

Från biblioteket har Haakon fri sikt över garaget, där det stora fönstret ramar in bilen, nästan som ett konstverk
”Skandinavisk design har linjer och material som tilltalar mig. Jag är långt ifrån minimalist och tror att föremål skapar stämning och värme. När jag bodde i Oslo på 90-talet fick jag en wow-upplevelse i ett hem där man kunde gå på upptäcktsfärd genom konst, bild och design och hela tiden upptäcka nya detaljer. Det inspirerade mig väldigt mycket”
Haakon Laastad

Konst i blodet

På den svarta Montana-hyllan i biblioteket finns en modellversion av Range Rovern i favoritfärgen Bahama Gold. Och om inte den räcker till så har Haakon fri sikt in till garaget, där det stora fönstret ramar in bilen, nästan som ett konstverk.

Konst tar i allmänhet mycket plats i Haakons hem. Mormodern var konstnär och på väggen i matsalen hänger en oljemålning från 1973 målad av den norske målaren Erling Hodne.

Den hänger på exakt samma plats som den hängde på när Haakon var pojke och hälsade på sina morföräldrar. Haakon är nöjd med att den fortfarande hänger där – nu i en inspirerande blandning med verk av nyare norska konstnärer och ett enkelt loppisfynd. En informell blandning som passar till skänken i rosenträ, formgiven av den norske möbelformgivaren Fredrik A. Kayser.

Konsten tar överlag stor plats i Haakon Laastads hem

James Bond-fan

Från entrén leder den ursprungliga trappan från 1956 ner till den privata delen av huset med sovrum och badrum. Badrummet är inrett med uno forms ursprungliga Classic-design i valnöt och smaragdgröna mosaikplattor som matchar Trouville-vintagepostern. Trouville-postern påminner Haakon om Haraldshallen, den ikoniska simhallen i Haugesund med ockragula, turkosa, ljusblå, rosa och ljusgrå färger, som den norske arkitekten David Sandved ritade i slutet av 1960-talet.

Badrum i valnöt med maskulina detaljer
Haakon Laastad med sina två Siberian Husky-hundar
Maskulint badrum i valnöt
Haakon Laastad med de två Siberian Huskies Orion och Cooper på Kvalsvik

Mer information



Här bor

Haakon Laastad

Var

Haugesund, Norge