När Susanne och Robert köpte lägenheten 2017 såg den ut exakt som när fastigheten byggdes 1914. För Robert var omgivningarna och läget perfekt, och med över tre meter i takhöjd var platsen perfekt för de klassiska lamporna som han hade stående hemma i källaren i villan i Silkeborg. För även om Robert alltid har vetat att han någon gång skulle bo i en lägenhet med högt i tak, hade Susanne helt motsatt känsla – här skulle hon inte bo.

De första tre åren bodde parets dotter i lägenheten medan hon studerade. Under den tiden blev Susanne mer och mer förälskad i tanken på att bo i lägenheten – mitt i staden, men ändå nära naturen och Moesgaard, där hon ofta springer.

Lägenhet med konst- och designklassiker
Hall med designklassiker och vintageaffischer
Lägenheten har tre vardagsrum en-suite, inredda med konst och danska designklassiker

Dieter Rams 10 principer för god design

Från det att paret påbörjade renoveringen tog det åtta månader innan de kunde flytta in i en totalrenoverad lägenhet som fortfarande utstrålar själ och originaldetaljer.

Hela lägenheten präglas av Roberts intresse för danska designklassiker och äldre arkitektritade möbler med historia – i hallen står Arne Jacobsens Mågen från 1970, som ursprungligen formgavs för Danmarks Nationalbank och en PK91-fällstol med kanvas, tillverkad av E. Kold Christensen på 1970-talet. I sovrummet står en av de totalt 333 Panton Glow-stolar som tillverkades som en begränsad jubileumsmodell 2018, tillsammans med Poul Kjærholms PK1-korgstolar som tillverkades på 1970-talet hos E. Kold Christensen och fungerar som sidobord.

”Jag betalar hellre vad det kostar och köper rätt redan från början. Då vet jag nämligen att den inte behöver bytas ut och att jag inte tröttnar på den”
Robert Hochheim
Sovrum med inbyggda skåp på 240 cm
Historiska detaljer från fastigheten byggdes år 1900
Vita skåp i badrummet

Vardagsrum på rad med visuellt blickfång

Paret har haft originalaffischerna i hallen i många år, men intresset för konst har uppstått särskilt efter att Susanne och Robert flyttade in i lägenheten. De senaste konstinköpen är två målningar av Michael Kvium.

Den stora tavlan i matsalen köptes av Robert 2018. Den målades 1970 av Louis Rosen Schmidt, som var son till chefredaktör Erik Schmidt på Århus stiftstidning och även gjorde flera utsmyckningsuppdrag åt t.ex. Jyllands-Posten och Tivoli Friheden. På grund av storleken har målningen varit magasinerad, men nu är den tillbaka i Århus där den utgör ett visuellt blickfång genom de tre vardagsrummen i följd.

Snickerikök med rena linjer

Matplats i köket

I slutet av den långa korridoren ligger köket. Det ursprungliga köket kombineras med ett litet anrättningskök, och från matbordet i köket kan Susanne och Robert njuta av utsikten över Århus domkyrka.

När de skulle välja kök föll Susanne för snickeriköket Copenhagen i ek från uno form på grund av det stilrena och tidlösa uttrycket. Efter att ha sett ett vitt kök på köksritningen kom paret överens om att lägenheten skulle och kunde rymma mer än ett vitt kök. För att inget ska störa den vackra inramningen med gamla dörrar, takrosetter och stuckatur har paret valt ett lätt uttryck och mycket enkla linjer – utan synlig fläkt, utan överskåp och utan hyllor.

Bänkskivan är ett kapitel i sig. Susanne var egentligen mest inne på en klassisk, vit Corian-bänkskiva, men Robert insisterade på bänkskivan i borstat stål. 6,5 meter bänkskiva i ett stycke – utan skarvar – hissades upp över fastigheten och in genom fönstret i tvättstugan. Och paret har inte ångrat sitt val, för bordsskivan är både vacker och praktisk i vardagen.

Balkong med utsikt över Aarhus domkyrka
Trälådor i massiv ek
Kök i ek med svart sockel och bordsskiva i stål

Mer information



Här bor

Susanne Hochheim (54) og Robert Hochheim (56)

Var

Aarhus, Danmark