Peter och Marie-Louise kände till huset väl innan. Det arkitektritade 70-talshuset i vackert gult tegel med de stora glaspartierna och de unika svartgröna tegelstenarna. Bakom den oförstörda fasaden hade dock det taktila försvunnit bakom släta gipstak och stora keramiska kakelplattor. Paret satte därför igång med att renovera huset varsamt, så att de tidstypiska detaljerna skulle hittas och lyftas fram.

De ursprungliga arkitektoniska kvaliteterna har förstärkts genom att lyfta fram de synliga konstruktionerna, återskapa trätaken och lägga nya ekgolv som harmonierar vackert med de ursprungliga skiffergolven.

Ett klassiskt snickerikök

uno form-snickeriköket fanns i huset när Peter och Marie-Louise tog över det. I en klassisk version i bok med vita laminatfronter. – I grunden var det riktigt bra element och en klassisk design som passar fint in i huset, och när vi var runt och tittade på nya kök blev det snabbt tydligt att ett nytt kök inte kunde matcha kvaliteten på det snickerikök som redan fanns i huset, säger Marie-Louise.

Paret ville dock byta ut bokträet och den vita laminaten mot ek, och genom de tidigare ägarna kom de i kontakt med Steen Asbjørn, uno form Copenhagen, som har ritat husets kök. Tillsammans skapade de ett nytt, men tidstypiskt uttryck genom att återanvända de flesta skåp, komplettera med några nya och byta ut alla frontramar, lameller och paneler från bok till massiv ek.

1970-talet markerar början på det moderna köket-allrummet som vi känner till idag, och Peter och Marie-Louise bestämde sig snabbt för att ta bort väggen mellan köket och vardagsrummet. Där högskåpen tidigare var placerade står det nu en vacker och funktionell möbel med integrerad BORA Professional 3.0-spishäll och bänkfläkt. Bänkskivan är tillverkad i massivt 8 mm stål med borstad yta och har fått ett lätt och svävande uttryck genom en 10 mm svart eklist monterad mellan skåp och bänkskiva.  

Högskåpen flyttades till en befintlig nisch i köket, och för att betona möbeluttrycket har en svart, indragen skugglist med luftspalt monterats runt skåpen. Den framhäver både de klassiska, massiva frontramarna och gör ett ventilationsgaller överflödigt.

Kvalitet ger köket en lång livslängd

Hållbarhet handlar inte bara om material. Det handlar lika mycket om design. Om en tidlös och kompromisslös design som kan överleva i decennier. 

Arne Munch designade Classic-köket 1968 utifrån en vision om att köket ska vara både funktionellt och en vacker möbel i rummet. Mer än 50 år senare är designen fortfarande densamma, och därför är det möjligt att byta ut frontramar och lameller och eventuellt komplettera med extra skåp, men bevara och återanvända skåp och lådor som inte är sönder. På så sätt kan du både ge köket ett långt liv och spara på jordens resurser.

För Peter och Marie-Louise kändes det helt fel att slänga en klassiker, och Marie-Louise är glad över att det ursprungliga köket nu är inne på sitt tredje liv. – Köket som de tidigare ägarna installerade i början av 00-talet var ett utställningskök, så det hade redan haft sitt första liv i ett uno form-showroom. Nu har det fått nytt liv igen – och även fronterna i bok och vitt laminat får nytt liv, eftersom de köptes av en familj till ett nytt köksprojekt, avslutar Marie-Louise.

Mer information



Var?

Arkitektritat 1970-talshus i Danmark