Ett fel uppstod
Försök igen senare
Inga sökresultat
Inga sökresultat
Den klassiska Frognervåningen i Oslo präglas av funktionalitet, men det överdådiga stuckaturarbetet, de ursprungliga takrosetterna och de vackra golven avslöjar att vi befinner oss i ett hus som byggdes för 125 år sedan.
Den klassiska fastigheten på Bygdøy Allé ritades av den norska arkitekten Christian Fürst och uppfördes 1898. 2016 tog Lene Bruvoll och Robert Arntsen över den 128 m2 stora lägenheten fyra trappor upp. Det var läget, mitt på den centrala och exklusiva Bygdøy Allé, men framför allt lägenhetens potential som de föll för. – Det var en fin lägenhet med högt i tak och klassiska detaljer, men planlösningen var dålig, säger Robert.
Under renoveringen försökte Lene och Robert uppnå en balans mellan att hitta tillbaka till de ursprungliga detaljerna och samtidigt skapa ett hem som matchar det moderna livet: Köket fick flytta in i den ursprungliga matsalen, det gamla köket fick bli ett sovrum medan en del av det stora gamla badrummet gjordes om till ett barnrum för parets dotter Esther Andrea.
Många av lägenhetens originaldetaljer hade gått förlorade under tidigare renoveringar. Så Lene och Robert ägnade mycket tid åt att studera bilder av gamla Frognervåningar för att kunna återskapa de ursprungliga höga panelerna i hallen, som också döljer en garderob. Även i köket lät Lene och Robert återskapa de höga panelerna utifrån en originalpanel i grannlägenheten. Och originalgolven i trä fick sätta pricken över i:et. Dem har paret slipat och behandlat med vitpigmenterat vax.
Lene och Robert målade först lägenheten i klassiska vita och grå nyanser. Men en dag såg Robert en artikel om en lägenhet på andra sidan gatan, där färgexperten Dagny Thurmann-Moe från Koi Fargestudio hade skapat ett helt annat uttryck med hjälp av färger. Detta inspirerade paret att satsa på färger i inredningen.
Färgexperten fick fria händer, och när man kliver in i lägenheten möts man nu av varm Kenyan Copper, radiohuspendeln från Louis Poulsen och diverse vintagefynd. Från köket blickar man bort genom det auberginefärgade vardagsrummet till det gröna tv-rummet som målats i kulören Bancha. Designmöbler av Finn Juhl blandas med en vintagefåtölj som Roberts moster köpte på Skøyen 1972 – och på väggarna hänger konst av kända konstnärer blandat med dotterns teckningar.
Köket har paret inrett med ett Classic-snickarkök i rökt ek från uno form med en bänkskiva i Corian. Tak och väggar är målade i kulören Setting Plaster från Farrow & Ball, medan stuckaturer, takrosetter och lister är målade i London Stone. Köket är designat av uno form Oslo.
För Robert och Lene var det estetiska uttrycket och kvaliteten på köket särskilt viktigt. – Det moderna uno form-köket med strama linjer utgör en väldigt fin kontrast mot arkitekturen i den gamla lägenheten, och det svävande uttrycket gör att köket mer känns som en vacker möbel än ett traditionellt kök. Och de djupa trälådorna är inte bara vackra, utan också otroligt praktiska och synnerligen slitstarka. Vårt kök är nu sju år gammalt och ser fortfarande nästan ut som nytt, trots att vi använder det mycket varje dag, avslutar Robert Arntsen.
Vem?
Lene Bruvoll och Robert Arntsen med dottern Esther Andrea
Var?
Klassisk Frognervåning på Bygdøy Allé i Oslo